Samen geven we de toekomst van de mobiliteit vorm

 • Samen met de medewerkers van de FOD Mobiliteit en Vervoer stel ik met trots onze ambities en verwezenlijkingen voor van het Strategisch Plan 2021-2024. Ik wens u veel leesplezier!
  • Emmanuelle Vandamme, Voorzitster van de FOD Mobiliteit en VervoerEmmanuelle Vandamme, Voorzitster van de FOD Mobiliteit en Vervoer

  • Remote video URL

   Introductie door Georges Gilkinet, Vice-eersteminister en Minister van Mobiliteit

 • In de kijker

  Beveiliging

  Maar liefst 80% van de internationale handel in goederen gaat over zee en België heeft met Antwerpen, Gent en Zeebrugge een aantal absolute tophavens. De beveiliging van de internationale handel, schepen en havenfaciliteiten is dan ook essentieel. Vijftien jaar na de publicatie van de voorgaande wet betreffende de maritieme beveiliging coördineerde het DG Scheepvaart een update van deze wet.

  Duurzame mobiliteit

  De trein is momenteel het minst vervuilende snelle vervoersmiddel, op voorwaarde dat hij elektrisch rijdt. België is wat dat betreft een goed voorbeeld: meer dan 90% van het Belgische spoorwegnet is geëlektrificeerd, terwijl dat percentage in Frankrijk en Duitsland rond de 60% ligt. De FOD Mobiliteit en Vervoer wil op termijn de laatste dieseltreinen vervangen door een ecologischer alternatief. Elektrificatie van de sporen of de inzet van batterijtreinen of waterstoftreinen, welke mogelijkheden bestaan er voor een nog milieuvriendelijker spoorwegnet ?  

  Digitale transformatie

  Meer digitaal werken én beter digitaal werken is een belangrijke en permanente doelstelling van de FOD Mobiliteit. Tijdens de coronaperiode is de digitalisering van de FOD volledig ontbolsterd: thuiswerk, online communiceren, hybride vormen van samenwerken en paperless werden in één klap de norm. Dit creëerde grote mogelijkheden, maar ook nieuwe uitdagingen.