Een actieplan voor milieuvriendelijkere verplaatsingen binnen de FOD

Vélos et piétons traversant un passage pour piétons
Duurzame mobiliteit

Een actieplan voor milieuvriendelijkere verplaatsingen binnen de FOD

Sinds 2021 voert het logistieke team van de FOD Mobiliteit en Vervoer een analyse uit en stelt ze een actieplan op inzake interne verplaatsingen. Enkele acties en overwegingen die zullen bijdragen aan het succes van dit ambitieuze project zijn de verbetering van de voorzieningen en het aanbod aan middelen om de medewerkers van de FOD te begeleiden naar milieuvriendelijkere vervoersmiddelen.

  • Jean-François André
    Aan het woord
    Naam
    Jean-François André
    Functietitel
    Technisch deskundige
    Expertise
    Hoofd wagenpark en vervoermiddelen bij de FOD Mobiliteit en Vervoer
    Uitdaging
    Bevorderen van duurzame mobiliteit binnen de FOD Mobiliteit en Vervoer
  • Duurzame mobiliteit bevorderen binnen de FOD Mobiliteit en Vervoer

    De bevordering van duurzame mobiliteit is een van de hoofddoelstellingen van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Uiteraard is het dan ook een prioriteit om de manier waarop de werknemers van de FOD zelf zich verplaatsen, te verbeteren. Het logistieke team heeft in samenwerking met de Stafdienst Personeel en Organisatie een uitgebreide analyse uitgevoerd van de middelen en behoeften, waardoor heel wat potentiële verbeterpunten aan het licht zijn gekomen.
     

    De enquêtes die werden afgenomen bij de werknemers van de FOD brachten de gewoonten en de wensen van gebruikers op het vlak van woon-werkverplaatsingen in kaart. Het team van de logistieke dienst heeft de dienstverplaatsingen van de medewerkers voor operationele doeleinden nauwkeurig bestudeerd en heeft ook de beschikbare voorzieningen, apparaten en middelen vergeleken met de werkelijke behoeften.
     

    Op basis van de verschillende vaststellingen hebben Jean-François André en zijn collega’s een actieplan opgesteld. Sommige concrete veranderingen zijn al doorgevoerd en werpen al hun vruchten af op het terrein.

  • Het aanbod van vervoersmiddelen voor zachte mobiliteit uitbreiden

    Als we de werknemers willen aanmoedigen om voor actieve mobiliteit te kiezen, is het belangrijk om hen van het geschikte materiaal te voorzien. Daarom heeft de FOD gewone fietsen, vouwfietsen, elektrische fietsen, elektrische steps, elektrische scooters en longtailfietsen aangeschaft.
     

    Die milieuvriendelijke vervoersmiddelen bieden een waaier aan flexibele oplossingen voor de verschillende behoeften van het personeel, waardoor het gebruik ervan intern al is toegenomen.

  • De kwaliteit van de fietsinfrastructuur verbeteren

    Uit de enquête is gebleken dat de medewerkers het belangrijk vinden om het dagelijks leven van de fietser te vergemakkelijken. Daarom heeft de FOD verschillende initiatieven genomen om het gebruik van de fiets te stimuleren, zoals de herinrichting van de fietsenstallingen, de installatie van veiligheidsvoorzieningen om diefstal te voorkomen en de verbetering van de sanitaire voorzieningen.

  • Jean-François André

    De overgang naar ecologische vervoersmiddelen is een lang en complex project, maar het is ook een zinvolle uitdaging die mijn werk waardevol maakt.

    Jean-François André
    Jean-François André
  • Vormingen over milieubewust en veilig rijgedrag aanbieden

    Met het oog op veiligere en minder vervuilende verplaatsingen, kunnen de werknemers van de FOD deelnemen aan vormingen over milieubewust en veilig rijgedrag. Die sessies leren hoe je kan anticiperen in het verkeer, hoe je je rijgedrag kan aanpassen, hoe je het risico op ongevallen kan verminderen en hoe je je brandstofverbruik kan beperken.

  • De CO₂-uitstoot compenseren en duurzame projecten ondersteunen

    Voor de werknemers van de FOD Mobiliteit en Vervoer is het soms onvermijdelijk om een beroep te doen op de auto of het vliegtuig. In dat geval wordt de veroorzaakte CO₂-uitstoot berekend en gecompenseerd door een budget vrij te maken voor duurzame projecten in ontwikkelingslanden.
     

    Het actieplan inzake verplaatsingen van medewerkers omvat nog andere initiatieven: telewerk stimuleren, carpooling aanmoedigen en taken reorganiseren om het aantal verplaatsingen te beperken.

  • Een project midden in een voortdurend veranderende omgeving

    Duurzame mobiliteit ontwikkelt zich snel en staat centraal in het kader van de energietransitie. De wettelijke bepalingen die gelden voor die transitie, ondergaan dan ook grote veranderingen. Omdat de regelgeving voortdurend verandert, moet het logistieke team flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Het actieplan et de visienota moeten regelmatig worden aangepast aan de wettelijke ontwikkelingen.

  • Milieuvriendelijkere verplaatsingen binnen de FOD
    Brussel
    Sinds januari 2021
    Uitdaging
    Bevorderen van duurzame mobiliteit binnen de FOD Mobiliteit en Vervoer
    Kernteam
    6 mensen
    Kernopdracht
    Duurzame Mobiliteit
    Budget
    Resultaat
    Actieplan voor verplaatsingen van medewerkers van de FOD Mobiliteit en Vervoer

In de kijker

Duurzame mobiliteit

De trein is momenteel het minst vervuilende snelle vervoersmiddel, op voorwaarde dat hij elektrisch rijdt. België is wat dat betreft een goed voorbeeld: meer dan 90% van het Belgische spoorwegnet is geëlektrificeerd, terwijl dat percentage in Frankrijk en Duitsland rond de 60% ligt. De FOD Mobiliteit en Vervoer wil op termijn de laatste dieseltreinen vervangen door een ecologischer alternatief. Elektrificatie van de sporen of de inzet van batterijtreinen of waterstoftreinen, welke mogelijkheden bestaan er voor een nog milieuvriendelijker spoorwegnet ?  

Duurzame mobiliteit

De enquête over het woon-werkverkeer is een federale enquête die door de FOD Mobiliteit en Vervoer wordt georganiseerd en die om de drie jaar plaatsvindt. Deze is verplicht voor alle ondernemingen en overheidsdiensten in België die gemiddeld meer dan 100 mensen in dienst hebben en betreft de woon-werkverplaatsingen van hun werknemers. In 2021 bracht de enquête het sterk toegenomen gebruik van de fiets als verplaatsingsmiddel aan het licht.

Duurzame mobiliteit

De federale regering stelde het federaal fietsplan Be Cyclist op met 52 overkoepelende maatregelen. De fietscommissie is één van die maatregelen. Zij brengt gewesten en fietsorganisaties rond de tafel om samen het fietsbeleid vorm te geven.